Melodifestivalen i Coop Arena
Here are the latest news from Jobbcenter South in Luleå. Axel Isaksson is gonna write about Melodifestivalen. Nej jag tror att det blir enklast på Svenska faktiskt. Dom som känner mig vet att jag är helt tokig i musik. Jag lyssnar på musik nästan hela tiden. Så har det varit ända sedan jag var liten. Melodifestivalen är mitt absoluta favoritprogram på tv. Jag var i Coop Arena i helgen och såg direktsändningen. Men först lite kort historik om vad Melodifestivalen egentligen är.

Melodifestivalen: Melodifestivalen är en årlig musiktävling som går på SVT1. Vem som helst kan skicka in bidrag till tävlingen. I år skickades 2 545 bidrag in. Av dessa väljs sedan 28 bidrag som tävlar i fyra deltävlingar runt om i Sverige. En mängd olika musikstilar representeras i Melodifestivalen, även om det på senare år mest varit poplåtar. Efter dom fyra deltävlingarna är det dags för något som kallas för Andra Chansen. Där tävlar 8 artister om dom sista platserna till finalen som hålls veckan efter i Stockholm. I finalen tävlar 12 låtar om första platsen. Den som vinner får ett pris som kallas för ”Sångfågeln”. Det är en statyett med en krona och en liten fågel. Men det största priset är att vinnaren får representera Sverige i den gigantiska musiktävlingen Eurovision Song Contest där dom flesta andra europeiska länder också tävlar. Sverige har vunnit Eurovision hela 6 gånger. Bidragen till Melodifestivalen väljs ut av en jury som är insatt i musik. Christer Björkman brukar anses som chef för Melodifestivalen. Det har han varit i många år. Melodifestivalens logga består av en färgglad krona. Melodifestivalen är ett av Sveriges mest sedda tv-program. Förra året såg enligt SVT:S siffror 4,5 miljoner finalen i Friends Arena i Stockholm.

Min upplevelse av Melodifestivalen: Den 15 februari kom hela ”cirkusen” till Luleå och Coop Arena. Det var otroligt svårt att få tag på biljetter till det. Men till slut så fick jag min lillasyster och min mamma tag på biljetter. Dagen började med att vi åt pizza tillsammans med några kompisar som också skulle se Melodifestivalen live. Vi gissade vilka som skulle gå till finalen och vilka som skulle gå till ”Andra Chansen”. Sedan for vi hem och bytte om innan vi åkte till arenan. Det var förstås väldigt mycket folk som skulle se Melodifestivalen. Både barn och vuxna. Sponsorerna hade olika montrar som man kunde göra olika saker i innan själva sändningen startade. Bland annat Coca Cola och Coop sponsrar Melodifestivalen 2020. Efter ett tag var det dags att sätta sig. Innan det startade var det gick arrangörerna igenom lite säkerhetsregler. Publiken värmde också upp med ”vågen” som gick genom hela arenan. Det var riktigt coolt. Så var det äntligen dags för sändningen att starta. Dom tre programledarna Linnea Henriksson, Lina Hedlund och David Sundin kom in i ett färgsprakande öppningsnummer. Den lilla byn Pålänge är kanske den vackraste platsen jag vet. Men publikens jubel får Nyåkers fotbollsplan att framstå som en liten myra. Följande bidrag framfördes i Luleå.

Mariette-Shout It Out: Mariette tävlar i Melodfestivalen för fjärde gången. Jag tycker inte att låten lyfter till mina förväntningar. Det är en riktig Arenalåt. Mariette hade med sig sin elgitarr på scenen. Hon gick vidare direkt till finalen. Låten kanske blir bättre när jag har hört den några gånger.

Mohombi-Winners: Det är andra gången Mohombi deltar i ”Mellon”. Förra året gick han direkt till final med låten Hello. Den här låten var nog min favorit i lördags. Det är en riktig popdänga som sätter sig från första sekunden. Bra budskap i texten också. Den här låten gick också till final.

Drängarna-Piga och dräng: Det är ingen tvekan om att Drängarna stod för den stora överraskningen i lördags. Med tydliga referenser av irländsk folkmusik med svensk text fångar Drängarna publiken. Den här låten kan jag tänka mig kommer höras från diverse raggarbilar i sommar. Det blev Andra Chansen för Drängarna.

Anis Don Demina-Vem e som oss: YouTubern Anis Don Demina tävlar i Melodifestivalen för andra gången. Den här låten har väldigt mycket energi. Jag kan tänka mig att den här låten kommer bli mycket populär bland barn. Jag gillar den också. Anis gick till Andra Chansen.

Albin Johnsèn-Livet börjar nu: Albin tävlar för andra gången i Melodifestivalen. Albin fick 2014 en jättestor hit med låten Din soldat. Det blev en riktig ”Sommarplåga”. Den här låten tyckte jag faktiskt inte om. Den var lite för vanlig för ”Mello”. Låten åkte ut ur tävlingen.

Amanda Aasa:Late: En nykomling i Melodifestivalen. Jag tycker att låten är okej, men inte mer än så. Hon låter lite som Veronica Maggio som jag verkligen älskar. Den åkte ur tävlingen i Lördags.

Faith Kakembo-Crying Rivers: Även Faith är en nykomling i Melodifestivalen. Hon hade en väldigt bra röst tycker jag. Men låten i sig håller inte riktigt måttet. Ger man Faith ett par år så tror jag att hon kommer att bli en ganska känd artist. Låten åkte ut i lördags.
Det var verkligen en häftig upplevelse att uppleva allting live. Jag har ju följt det här programmet sedan jag var kanske 7 år. Det bästa med Melodifestivalen är så klart musiken. Men också att alla är så glada och sprider så mycket kärlek mitt i vintern. Melodifestivalen kommer alltid finnas i mitt hjärta. Det är Sveriges största fest där alla är bjudna.

  skrivet av Axel Isaksson på Text och Layout.