Intervju med Inger Pedersen Karlsson

Inger är 57 år och jobbar som handledare i restaurangen, efter det ska hon vara uppe i bageriet och handleda där. Hon är en väldigt skojfrisk person och är mycket lätt att intervjua. Hon har jobbat här på Jobbcenter Södra sedan den första november. Jag har fast jobb , men jag ska prova på att vara i bageriet också, tanken är att jag ska vara i bageriet, och om någon är sjuk i restaurangen ska jag hoppa in där, säger Inger.

Jag frågar om hon blir trött av att stå i restaurangen hela dagen och hon säger då att hon får lite ont i fötterna, men då gäller det att ha bra skor, gärna två par att variera med så att man kan byta mellan dem.

- Att man har lite ont i fötterna spelar mindre roll när man trivs bra, fortsätter Inger. Jag har bara varit här sedan november så jag får väl se sedan, säger hon och skrattar. Jag har verkligen bra kollegor och fina kunder. Jag tycker om att göra smörgåsar fortsätter hon, jag har så roligt så jag glömmer att det bränner i fötterna.

- En typisk dag så börjar vi att göra smörgåsar. Då beror det på vad jag ska göra, om jag lagar mat eller jobbar som kallskänka. Sedan när kunderna kommer så får de titta på tavlan vad de ska göra under dagen så det är ganska inrutat. Det är inte tråkigt, eftersom det alltid händer roliga saker.

- Ibland är alla pigga, andra dagar är de lite mer trötta, och det är ju så när man jobbar med människor. Alla är jätteduktiga i köket och det är roligt, fortsätter Inger. De kan så mycket och jag har fått lära mig mycket av dem. Jag har jobbat med folk med funktionsnedsättningar förut men aldrig i kök. Då fick jag lära mig av kunderna i köket och det känns roligt, tillägger hon.

- Det som kan vara lite jobbigt är när alla kunder är sjuka och även någon handledare är borta. När det kommer gäster kan man inte säga, det finns inga mackor och då kan det vara jobbigt. Men de positiva sakerna med det här jobbet överglänser det mindre bra, säger Inger med ett brett leende.

- Vi har morgonmöte varje dag och då kan jag säga att jag är ensam och då kan andra handledare komma och hjälpa till, jag är så nöjd över att alla tänker på alla.

-Jag har jobbat med folk som har missbruksproblem och med små barn, då kom jag hit och det är så underbart roligt att jobba här. Det är roligt att jobba med vuxna människor och kunderna hjälper till att lära mig vad man får och inte får göra i ett kök. Det som slår mig varje dag är att varje människa är unik och har så mycket att ge. Jag är alltid glad efter att ha jobbat här, det är kul att stå i kassan eftersom alla pratar med en och inte bara tar en smörgås och betalar. Jag tycker att alla är jättetrevliga och det här måste vara den bästa restaurangen som finns och den gladaste också.

-När det är konferenser i huset så får man jobba lite fortare, de har alltid bokat i förväg när de ska komma då vet man om det på morgonen så man hinner planera. Det kan vara trettiofem gäster, men de brukar vara glada också och berömma oss, men det får inte vara konferenser varje dag, avslutar Inger med ett glatt leende.

Text/ Birgit Lind