Intervju med Helena Gustavsson

Helena är en glad och skojfrisk person, hon är femtio år gammal, och läser till undersköterska och stödassistent, det är sista kursen hon går. Hon vikarierar sedan två år tillbaka på ett boende inom omsorgen och det är just därför hon går den här utbildningen.
-När jag inte jobbar så studerar jag, så det är full rulle, säger Helena.

Hon berättar att hon trivs jättebra i omsorgen och vill gärna stanna där och jobba som stödassistent med mera. Hon vill helst inte jobba som personlig assistent utan hon vill att det ska vara mer socialt och fler folk omkring henne.
-Jag trivs verkligen med mitt jobb och jag vaknar varje morgon och längtar till jobbet, tillägger hon.

-Jag har sambo och , han har barn , själv har jag nyss fått en fågelbebis, så nu har jag två stycken fåglar  och de är mina bebisar, fortsätter hon. När jag jobbar så blir det ofta kvällsarbete, Det är så att vi jobbar allihop, om det är någon som behöver hjälp.

-Det finns aldrig någon typisk dag för mig, vi lagar mat tillsamman och ibland går vi på dans. Vi gör mycket tillsammans. Det vardagliga är hjälp med matlagning och städning, det är kanske någon som vill ha hjälp med att skrubba ryggen i duschen, säger Helena med ett skratt. Det är sex stycken som bor på boendet och vi är två stycken som jobbar.

-Det som är bäst med jobbet är att träffa många intressanta människor och framförallt att vi gör så mycket tillsammans och att det är ett fritt jobb, vi gör olika saker och det är kul att inte bara sitta still, tillägger Helena. Hon tycker inte att det finns något dåligt med jobbet, hon trivs jättebra. På frågan om hon tycker att hon gör någon skillnad, så hoppas hon att kunderna kommer ut och bryter isoleringen.

Helena säger att hon är jätteglad för att hon får vara här på Jobbcenter Södra. Hon har varit här när det har varit öppet hus. Jag är mest med Henrik, men jag får vara på alla avdelningar och hon tycker att vi jobbar jättebra.-

Jag har varit här i en vecka och ska stanna två veckor till till, säger Helena avslutningsvis.

Text Birgit